Különleges repülős sztorik – sztárok, akik ruhákból építették fel az első osztályt

shutterstock 172174145

A repülés távoli emléknek tűnik a karanténban, de ha másként nem tehetjük, utazzunk hát fejben, talán ez is segít átlendülni a nehéz órákon. Az Airport, Hungary című riportkönyvemben magyar pilóták, légiutaskísérők, repülőtéri dolgozók mesélik el szakmájuk titkait, a magánjetek világától a fapadoson át a cargo gépekig. Emelkedjünk velük tíz kilométer magasba, történnek ott cifra dolgok, íme hangulatoldónak néhány sztorijuk.

Ha az egyik utasnak fejfájás-csillapítót visz a légiutas-kísérő, garantáltan tíz másik is hangosan követelni kezdi

– mesélte Kornél, a Közel-Keleten élő és dolgozó fess magyar fiatalember. Az Indiából az arab világ egyik metrópoliszába tartó járatán egy hölgy magához intette a stewardesst. Diszkréten a fülébe súgott valamit, a légiutas-kísérő bólintott, majd kisvártatva visszatért egy apró fehér csomaggal, amit a lehető legcsekélyebb feltűnést keltve az utas markába csúsztatott. Elcsípte azonban a pillanatot egy indiai úr, aki jelezte, hogy szeretne egy ilyen ajándékot, pont annyit fizetett, mint mások, neki is jár a pakk. A személyzet hölgytagja egy darabig győzködte, hogy biztosan nincs szüksége a csomagra, ő azonban kötötte az ebet a karóhoz: bármi legyen is benne, neki az kell. Így esett, hogy a férfi is kézhez kapott egy tisztasági betétet. Nem igazán tudta, hogy mitévő legyen vele, tanácstalanul forgatta a kezében. Hamarosan eljött azonban a megvilágosodás pillanata: ez bizony egy szemtakaró! Maga a kapitány is kijött a pilótafülkéből, hogy megnézze az intimbetéttel az arcán boldogan hortyogó indiait: azt hitte, hogy a vezető légiutaskísérő csak viccelődik vele.

Kornél saját történetekben is bővelkedik.

Az egyik utasom megkérdezte tőlem, hogy amit a vécén lehúz, az valóban kilökődik-e a levegőbe. Mondtam, hogy természetesen, az amerikaiak is így bombázták egykor a japánokat. A top háromba mindenképpen be kell férnie egy tétova néni kérdésének, aki az ablakon kinézve lelkesen mutatott a távolba: ott a Szabadság-szobor. Rossz érzés volt kijavítani: nem, drága hölgyem, az csak egy villanypózna.

Berni, egy diszkont légitársaság munkatársa egy egészen másfajta esetről számolt be, amely a maga szürreális módján elég szórakoztató látvány lehetett. Egy – azóta elvált – színész házaspár utazott vakációra a fapados járattal, ám semmiképpen sem akartak vegyülni szeretett közönségükkel. Fapados járaton nincs se business osztály, se elhúzható függöny, másként kellett a vágyott privát szférát kialakítaniuk. Úgy oldották meg, hogy a ruháikból odút építettek, körbebástyázták magukat minden mozdítható elemmel. A személyzet egy darabig elnézte a kuckóépítést, aztán a sztárpár tiltakozása ellenére lebontotta a fedélzeti kalyibát.

A Malév legendáriumának is vannak nagy történetei, amelyeket a hőskor szinte minden dolgozója ismer. Anekdoták ezek, a mesélők pedig úgy adják elő őket, mintha velük estek volna meg a sztorik. Az egyik ilyen história a nyolcvanas évekre nyúlik vissza. Az utas szólt a stewardessnek, hogy egy muslica úszik a borospoharában. A stewardess visszakérdezett: „De uram, ennyi pénzért mi ússzon benne, Mark Spitz?” Ugyancsak a házi legendárium része az eset, amikor egy többszörösen peches helyzetben egymás után háromszor is ki kellett üríteni a gépet. Az utas dühösen megkérdezte a légiutas-kísérőt: „Mégis, meddig akarják csinálni ezt az egészet?” A válasz ez volt: „Amíg flottul nem megy!”

Forrás

Szólj hozzá!

Ezt olvastad már?

Jada Pinkett Smith állítólag férje áldásával folytat viszonyt egy 27 éves énekessel

Will Smith és Jada Pinkett Smith már 23 éve házasok. A több mint két évtized …