Új fogalmat vezetnének be a KRESZ-ben – A sportkerékpáros

Sok mindent megtudhatunk a nem régen elkészült részletes kerékpáros-felmérésből, illetve közvélemény-kutatásból. Cikkünkben megosztjuk veletek az eredményeket, illetve azt is, hogyan változik a jövőben a kerékpárosok jövője!

A közelmúltban elkészült felmérés szerint a magyar lakosság közel hetven százaléka szokott néha-néha kerékpárra pattanni, és 17 százalékuk használja elsődleges közlekedési eszközként a kétkerekűt. Az is kiderült, hogy a felnőttek 67 százaléka rendelkezik saját kerékpárral, a legtöbben bevásárlásra használják, illetve sportra, vagy munkába járásra.

Az emberek többségénél nagy visszatartó erőnek számít az autóforgalom méretek, éppen ezért a biciklisek a gyalogosoktól és az autóforgalomtól teljesen elkülönített utakat használják, használnák a legszívesebben. A járdákon nem szeretnek közlekedni, még abban az esetben sem, ha azon bicikliút van felfestve.

A felmérés után egy KRESZ-módosítás lett tervbe véve, amely szerint a kötelező bicikliút használatot megszüntetnék. Lakott területen belül egyáltalán nem lenne kötelező annak a használata, lakott területen kívül csak a sportkerékpárosoknak nem, és itt jön az új fogalom, ami eddig még nem volt a KRESZ-ben: a sportkerékpárost. A tervek szerint az a biciklis minősülne sportkerékpárosnak, aki a versenyzői licencet kiváltja, illetve a kerékpárja megfelel bizonyos előírásoknak, továbbá nekik kötelező lenne a sisakviselés.

A sportkerékpáros fogalmat azért szeretnék bevezetni, mert eddig kötelezővé tették a biciklisek számára a dedikált kerékpáros infrastruktúra használatát, ahol van bicikliút vagy gyalog-, és bicikliút, ott a bringások nem tekerhettek az úttesten. A tervezet ezt a kötelezettséget szüntetné meg, tehát lakott területen belül minden kerékpáros, lakott területen kívül pedig csak a sportkerékpárosok mentesülnének a kötelező bringaút használata alól. A következő oldalon folytatom!

Már régóta szeretnék a különböző kerékpáros szervezetek, hogy ezt a kötelezettséget szüntessék meg, legfőképpen azért, mert sok helyen többet ártanak az elavult bringautak, a járdán vezetett, osztott és osztatlan gyalog-, és kerékpárutak. A baleseti statisztikák is azt mutatják, hogy a legtöbb gond a járdán vezetett kerékpárúton éri a bicikliseket, leginkább a kereszteződésekben. Ami még gond kerékpárosok számára, az az, hogy az ilyen utakon maximum 20 km/h-s sebességgel haladhatnak.

A kötelezettség megszüntetése nem kirívó, sőt, sok helyen nem is hallottak még ilyen szabályról! A nyugat-európai országokban, de még Romániában sincs érvényben ilyen tiltás. Az viszont, hogy mikor valósul meg a tervezet, illetve mi valósul meg belőle, az a jövő zenéje. Ami pedig a licencet illeti, azt a Magyar Kerékpáros Szövetségtől lehet beszerezni, a fiatalabbaknak 3000 forintba, míg az idősebbeknek 4000 forintba kerül.

A magyarok nem szeretnek a járdán biciklizni, még ott sem, ahol van felfestett bringaút. A megkérdezettek többsége a gyalogosoktól és az autóforgalomtól is elválasztott, kétoldali irányhelyes, kerékpározásra kijelölt infrastruktúrán tekerne a legszívesebben, de az autóforgalomtól elzárt, illetve kisebb forgalmú utcák is a népszerűbbek közé tartoznak.

Azok, aki szoktak rendszeresen tekerni, elsősorban az útburkolatok minőségével elégedetlenek, valamint a kerékpározásra kijelölt utak szélességével. Nem mellékesen a megkérdezett biciklisek többsége elégedetlen a kerékpár-tárolási lehetőségekkel is, ugyanakkor sokan a kerékpározásra kijelölt infrastruktúra terén látják a legnagyobb fejlődést az elmúlt 10 évben, míg az autóvezetők hozzáállásában és az előzési oldaltávolság terén nem. Egy biztos, évről évre jobb a biciklisek helyzete, de azért van még hova fejlődni!

The post Új fogalmat vezetnének be a KRESZ-ben – A sportkerékpáros appeared first on Elfogadom.

Forrás

Szólj hozzá!

Ezt olvastad már?

17 makacs háztulajdonos, aki nem volt hajlandó elköltözni, a következményekkel viszont senki sem számolt

Vannak önfejű emberek, akik annyira csökönyösek, hogy semmi áron nem hajlandóak elveikből engedni. Szó sem …