Ott jártunk, ahol Harry Potter

Mi Nagy-Britannia egyik legfontosabb exportcikke? Ott van a messze földön híres skót viszki, a londoni rendőrök sisakja, a telefonfülke, az emeletes buszok és még egy csomó minden, ami legalább hűtőmágnes formájában hazavihető. A legfontosabb talán maga az angol nyelv, és a mai posztunk is ehhez kapcsolódik, hisz nem lennénk meglepve, ha a magyar utónévkönyvben is benne lenne a Harry. Nem a herceg, hanem a Potter. (És amúgy lehet így hívni magyar gyereket, csak nem y-nal, hanem i-vel, hogy Harri – a szerk.)

Volt ugye egy könyvsorozat, elsöprő sikerrel. Mindenki azt olvasta, számtalan nyelvre lefordították, és a világon nagyon-nagyon sok gyereknek lett közeli ismerőse Harry Potter, Hermione, Ron, Hagrid, Dumbledore. Azután lett belőle film is, meg popkult ikon, ésatöbbi.

A filmet persze le is kellett forgatni valahol. Sok felvétel készült stúdióban, de van egy kisváros Angliában, ahol sok-sok jelenet játszódott. Igen, persze, hogy Roxfortra, a Varázsló- és boszorkányképző iskolára gondolunk. Ami a valóságban a nevében is gyanúsan hasonlító Oxford Egyetem. És ezt az ide látogató turisták is tudják. Kit érdekel, hogy 1096-ban (igen, közel ezer éve) itt már folyt oktatás!? A célirányosan érkező Harry Potter-rajongókat nem ez vonzza. Persze az ódon kollégiumokat a legtöbb látogató bejárja, de mégis, a film jeleneteinek otthont adó helyek előtt áll mindig a legnagyobb sor.

Ahogy azt a képeken mi is sorra vesszük:

  • Divinity Hall, Doleian könyvtár – a filmben kórházat alakított.
  • New College kolostor – az udvaron álló fánál konfrontálódik Harry Malfoyjal. (Az igazán felkészült turisták még jelmezt is hoznak.)
  • Christ Church College lépcsői – ezen át érkezik Harry Roxfortba, és persze a tér elég látványos volt számos más jelenethez is.
  • A hatalmas épület étkezőjében ugyan nem készült jelenet a filmhez, mégis jól látszik, hogy innen merítettek ötletet az alkotók a stúdióban felállított nagyteremhez.
  • Végül a Christ Church College kolostor – Hermione itt mutatja meg Harry-nek apukája kviddics-trófeáját.

Velvet 0017
Velvet 0018
Velvet 0013
Velvet 0016
Velvet 0014
Velvet 0015
Velvet 0021
Velvet 0022
Velvet 0019
Velvet 0020
Velvet 0023
Velvet 0024

Forrás

Szólj hozzá!

Ezt olvastad már?

Celine Dion: “Lady Gagának van a legjobb hangja a világon”

Örülhet Gaga, ugyanis felkerült a TIME 100 legbefolyásosabb emberének idei listájára. Az énekesnőről (és újabban …