Teszteltük az utcai kajákat Szicíliában

Van egy sziget a Földközi-tengeren, Szicília, ahol találkozik a volt arab hódítók és a francia területeken át érkezett volt skandináv hódítók konyhája.

Nem egy gazdag területről van szó, így az utcai kajákat a jó ízvilágon túl takarékosság és a kiadósság jellemzi. Részben persze ebből adódóan azért vannak érdekes dolgok, amit feltételezünk, hogy nem mindenki kostól meg, de kezdjük valami lájtosabbal.

DSCF3940

Arancina, azaz kis narancs névre hallgatnak ezek a rántott golyók. De mi lehet bennük? Csak nem rántottak ki egy narancsot? És miért más mindegyik formája? Erre egyszerű a válasz: lehessen tudni, melyikben milyen töltelék van.

DSCF3942

A közös bennük a sáfrányos rizs kívül, ez egy szalonnával, sajttal és pisztáciával töltött darab. A két klasszikus a húsos (zöldborsós raguval) és a vajas, de a képen például spenótos-sajtos-kolbászos, csípős mozarellás-sonkás és gombás sajtos rejtőzik még, pedig nem is hipszter hely volt, csupa helyi melós kajált ott rajtunk kívül.

DSCF3947

A másik nagyon jellemző kaja, ami a szicíliai utcai olajbansütödékben, rosticceriákban őshonos: a panelle. Ezek kis csicseriborsólisztből készült lepénykék, lehet őket önmagukban is enni, de szendvicsbe is kérni, itt például padlizsánnal.

DSCF3996

A panelle mellett a másik jellemző szendvicsbevaló a mentás krumplikrokett, itt kivételesen szendvics nélkül mutatjuk:

DSCF3981

A paninizők hazájában azért nem meglepő, hogy szendvicsalapú a legtöbb utcai kaja, kezdjünk el hát a mentás fűszerezésnél kicsit vadabb vizekre evezni!

DSCF3994

Az persze azért nem meglepő, hogy egy szigeten polipból, garnélából, kagylóból készült salátát töltenek egy szendvicsbe, de ki nem fogják találni a következőben mi van:

DSCF3960

Főleg borjúlép, némi kis tüdővel, a semmi sem veszhet kárba jegyében. Így is folytatjuk, szendvics nélkül, egy kis sós vízben átmosott, petrezselymes-citromos fűszerezésű, utcán grillezett birkabéllel:

DSCF3977

Állítólag csigát is lehet találni a palermói éttermekben, de nekünk nem sikerült a normann hódítók ezen nyomára lelni, így térjünk vissza a könnyedebb, olaszosabb dolgokra.

DSCF3973

Sfincione néven fut a szicíliai pizza, és nem sci-fi, hogy fincsi: sajt ugyan nincs rajta, de jó kis hagymás-paradicsomos szósz van a vastag, szivacsos tészta tetején.

A végére pedig, ha már azt mondtuk, hogy szendvicsalapú a legtöbb szicíliai utcai kaja, hagytunk egy kis fagylaltkülönlegességet, briósban tálalva!

DSCF3921

Forrás

Szólj hozzá!

Ezt olvastad már?

Lady Gaga felbontotta az eljegyzését

Két év járás és öt hónapnyi jegyesség után véget ért Lady Gaga és Christian Carino kapcsolata. Erről a People magazin számolt be, egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva, aki a lapnak azt mondta, egy ideje szakítottak mert már nem működött a dolog, de nincs szó különösebben nagy drámáról. Azt, hogy Gaga és Carino nincsenek együtt már a Grammy-díjátadó óta sejteni lehetett, az énekesnő ugyanis a férfi nélkül vett részt az eseményen. Ezt követően Valentin napon se posztolt szerelmes üzenetet a párjának, ahogy az instagramozók között szokás. Gagának egyébként ezt már a második felbontott jegyessége. Korábban Taylor Kinney-vel járt, akinek egy évig volt a menyasszonya mielőtt szakítottak volna.