Íme az európai Grand Canyon

Valahogy Amerika nemzeti parkjai és természeti látványosságai baromi híresek, és a világ többi táján, így Európában is hajlamosak a turistacsalogató kiadványok szövegírói egy-egy jól ismert tengerentúli látványossághoz hasonlítani portékájukat.

Franciaország déli részén, még Provence-ban, de már az Alpok lábához eső részén van egy fantasztikus folyóvölgy, a Verdon-szurdok. Európa Grand Canyonja, ahogy azt hirdetik.

Egyrészt jó hasonlat, mert mély és látványos, másrészt rossz hasonlat, mert egyáltalán nem olyan.

Például nem egy sivatagos vidék közepén fekszik, hanem csodás erdők között, több száz méteres, sok helyen szinte teljesen merőleges sziklafalak között csorog a Verdon folyó valószínűtlenül kék vize. Ebből persze az is adódik, hogy nem is olyan széles és végeláthatatlan.

És az is, hogy 3-400 méter szintkülönbség leküzdésével az ember a folyónál lehet, ahol végighaladhat Franciaország egyik leghíresebb túraútvonalán a sziklafalak lábánál a folyónál, tíz kilométeren keresztül, két alagúton is át.

A legjobb, hogy nyáron, szezonban még buszjárat is közlekedik a túra két vége és a közöttük lévő két falu között, ahol a szálláshelyek többsége van, így ha végigértünk, az repíthet a jól megérdemelt francia bor és sajt felé.

Velvet 001
Velvet 002
Velvet 003
Velvet 004
Velvet 005
Velvet 006
Velvet 007
Velvet 008
Velvet 009
Velvet 010
Velvet 011
Velvet 012

Forrás

Szólj hozzá!

Ezt olvastad már?

Lady Gaga felbontotta az eljegyzését

Két év járás és öt hónapnyi jegyesség után véget ért Lady Gaga és Christian Carino kapcsolata. Erről a People magazin számolt be, egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva, aki a lapnak azt mondta, egy ideje szakítottak mert már nem működött a dolog, de nincs szó különösebben nagy drámáról. Azt, hogy Gaga és Carino nincsenek együtt már a Grammy-díjátadó óta sejteni lehetett, az énekesnő ugyanis a férfi nélkül vett részt az eseményen. Ezt követően Valentin napon se posztolt szerelmes üzenetet a párjának, ahogy az instagramozók között szokás. Gagának egyébként ezt már a második felbontott jegyessége. Korábban Taylor Kinney-vel járt, akinek egy évig volt a menyasszonya mielőtt szakítottak volna.