Íme az európai Grand Canyon

Valahogy Amerika nemzeti parkjai és természeti látványosságai baromi híresek, és a világ többi táján, így Európában is hajlamosak a turistacsalogató kiadványok szövegírói egy-egy jól ismert tengerentúli látványossághoz hasonlítani portékájukat.

Franciaország déli részén, még Provence-ban, de már az Alpok lábához eső részén van egy fantasztikus folyóvölgy, a Verdon-szurdok. Európa Grand Canyonja, ahogy azt hirdetik.

Egyrészt jó hasonlat, mert mély és látványos, másrészt rossz hasonlat, mert egyáltalán nem olyan.

Például nem egy sivatagos vidék közepén fekszik, hanem csodás erdők között, több száz méteres, sok helyen szinte teljesen merőleges sziklafalak között csorog a Verdon folyó valószínűtlenül kék vize. Ebből persze az is adódik, hogy nem is olyan széles és végeláthatatlan.

És az is, hogy 3-400 méter szintkülönbség leküzdésével az ember a folyónál lehet, ahol végighaladhat Franciaország egyik leghíresebb túraútvonalán a sziklafalak lábánál a folyónál, tíz kilométeren keresztül, két alagúton is át.

A legjobb, hogy nyáron, szezonban még buszjárat is közlekedik a túra két vége és a közöttük lévő két falu között, ahol a szálláshelyek többsége van, így ha végigértünk, az repíthet a jól megérdemelt francia bor és sajt felé.

Velvet 001
Velvet 002
Velvet 003
Velvet 004
Velvet 005
Velvet 006
Velvet 007
Velvet 008
Velvet 009
Velvet 010
Velvet 011
Velvet 012

Forrás

Szólj hozzá!

Ezt olvastad már?

Csernus Imre két órán át sírt, amikor felszínre került az apjával való kapcsolata

A pszichológus D. Tóth Kriszta műsorában mesélt új könyvéről, A harcosról. Így került szóba Csernus gyerekkora és az apja. Halottak napja előtt eszembe jutott apám. Lassan két és fél éve halt meg. Köszöntem neki, hogy „szia, Tati”. Csak úgy jött, jó volt. Tudom azt, ő hogyan élt, és nem szeretnék olyan életet élni, mint ő. Nem teljesedett ki, de ezért nem is tett meg mindent. Orvos lett, de nem született orvosnak. Racionális beállítottságú ember volt, racionális dolgokkal akart foglalkozni - mondta, majd DTK rákérdezett, hogy a traumatizált gyerekkora mennyiben határozta meg a kapcsolatát az apjával. Azok az emberek, akik nem tudják, hogy miért fontos érzelmi szempontból is felnőni, legtöbbször a nevelést racionális szempontból közelítik meg. Számukra az egy matek. Ha a gyerek illedelmes, akkor jól viselkedik, nincs vele gond. Ha nem illedelmes, akkor azt racionális szempontból kell megoldani. Éppen ezért nem vonom kétségbe, hogy ő jót akart, csak nem voltak meg az eszközei. Azt hit..