Ez a hegy egyszer rá fog robbanni félmillió olasz otthonára

A szürke, poros talajon még holtszezonban is napi több ezer turista mászik a csúcsra, ahol a kráter peremén szuvenírbolt, büfé, és a borsos jegyárban elvileg benne lévő, de azért borravalót emlegető idegenvezetők várják az úri közönséget.

A kettős csúcs az egész partvidékről látszik a város mellett, előfalvakkal és városokkal körbeépülve. Nagyjából hárommillió ember lakik a környéken. És mégis, nem békés látványelemről vagy turistalátványosságról van szó. A Vezúvot a világ egyik legveszélyesebb vulkánjának tartják.

Vajon azért, mert a világ talán leghíresebb vulkánkitörését produkálta, jóval azelőtt volt, hogy a tévék azt élőben közvetíthették volna? A Vezúv időszámításunk szerint 79-ben robbant egy hatalmasat, betemette az ókori Pompeiit és a környék többi települését is megsemmisítette. A hegy fele eltűnt, ezért látszik ma Nápolyból nézve kettős csúcsnak a vulkán, pedig a kisebbik a régi hegyoldal. Fent a kráternél csak egy kis gőzölgés emlékeztet arra, hogy ez egy aktív tűzhányó. Meg a sok-sok műszer. Azt mondják, ez a világ legjobban megfigyelt vulkánja.

Merthogy. Szendergett sokáig, 1880-ban még siklót is építettek a csúcsra. Legutóbb 1944-ben tört ki, ez a siklónak véget vetett és a lávafolyam a hegyoldalban egy falut elért és megsemmisített. Személyi sérülés, ahogy azt a rendőrségi közlemények mondanák, nem történt – a naponta 3 km-es sebességgel haladó láva elől még időben elmenekült mindenki.

De ennél komolyabb következménye is volt az 1944-es kitörésnek. A kráter korábbi lávakürtői teljesen eltömődtek, így a következő kitörés várhatóan nem lassú folydogálás lesz, hanem robbanás. Ezért lett ez a világ legjobban megfigyelt vulkánja.

Azt mondják a tudósok, hogy azt nem tudják megmondani, mikorra várható kitörés, de ha jön, akkor azt 15-20 nappal előre tudni fogják. És akkor neki lehet állni a vulkán közvetlen hatósugarában kijelölt vörös zónában lakó több mint félmillió ember kitelepítésének. Hát ezért mondják, hogy ez világ egyik legveszélyesebb vulkánja.

DSCF3154
DSCF3273
DSCF3270
DSCF3258
DSCF3252
DSCF3245
DSCF3333
DSCF3236
DSCF3239
DSCF3249
DSCF3303
DSCF3317
DSCF3234
DSCF3189

Forrás

Szólj hozzá!

Ezt olvastad már?

Lady Gaga felbontotta az eljegyzését

Két év járás és öt hónapnyi jegyesség után véget ért Lady Gaga és Christian Carino kapcsolata. Erről a People magazin számolt be, egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva, aki a lapnak azt mondta, egy ideje szakítottak mert már nem működött a dolog, de nincs szó különösebben nagy drámáról. Azt, hogy Gaga és Carino nincsenek együtt már a Grammy-díjátadó óta sejteni lehetett, az énekesnő ugyanis a férfi nélkül vett részt az eseményen. Ezt követően Valentin napon se posztolt szerelmes üzenetet a párjának, ahogy az instagramozók között szokás. Gagának egyébként ezt már a második felbontott jegyessége. Korábban Taylor Kinney-vel járt, akinek egy évig volt a menyasszonya mielőtt szakítottak volna.