Ilyen a Cinque Terre szezonon kívül

A képeslapok olasz tengerparti falvai kiszabadultak a festményekről, felépültek, és ráadásul még eredetiek is, semmi álmediterránság, pedig a Walt Disney-rajzfilmekbe is lemásolhatták volna őket, mint a Neuschwansteini kastélyt.

Kies partvonal, meredek, teraszos kiképzésű szőlők, és a tengerhez leérő kis völgyekbe épült öt falu: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola és Riomaggiore.

Ez a Cinque Terre, azaz Öt Föld, Olaszország észak-nyugati partján, Genova és La Spezia között. Az ember elképzeli a szüreti felfordulást és melót. A pihenést előtte-utána. Olasz idill. Ide el kell jutni. Ezt látni és érezni kell.

És ezt elég sokan így gondolják. A 19. században megépült vasútvonal, ami eredetileg megtörte a falvak elszigeteltségét (és persze a hagyományos borgazdálkodás és halászat visszaszorulását is hozta) elképesztő mennyiségű turistát önt rá minden nap a falvakra.

Ettől még a színesre festett házak, a fekvés, a hangulat fantasztikus, és érdemes látni, de az idillre már ne számítsunk. Ezt a helyiek is tudják, mert Manarolában például a vasúti alagút tetején kialakított főtér korlátjának rácsaira kirakott fekete-fehér fényképekkel mutatják meg, milyen volt az élet régen.

O5A6508
O5A6517
O5A6511
O5A6515
MMF4033
O5A6528
O5A6509
O5A6510
MMF4028
O5A6514
O5A6524
MMF4066

Forrás

Szólj hozzá!

Ezt olvastad már?

Csernus Imre két órán át sírt, amikor felszínre került az apjával való kapcsolata

A pszichológus D. Tóth Kriszta műsorában mesélt új könyvéről, A harcosról. Így került szóba Csernus gyerekkora és az apja. Halottak napja előtt eszembe jutott apám. Lassan két és fél éve halt meg. Köszöntem neki, hogy „szia, Tati”. Csak úgy jött, jó volt. Tudom azt, ő hogyan élt, és nem szeretnék olyan életet élni, mint ő. Nem teljesedett ki, de ezért nem is tett meg mindent. Orvos lett, de nem született orvosnak. Racionális beállítottságú ember volt, racionális dolgokkal akart foglalkozni - mondta, majd DTK rákérdezett, hogy a traumatizált gyerekkora mennyiben határozta meg a kapcsolatát az apjával. Azok az emberek, akik nem tudják, hogy miért fontos érzelmi szempontból is felnőni, legtöbbször a nevelést racionális szempontból közelítik meg. Számukra az egy matek. Ha a gyerek illedelmes, akkor jól viselkedik, nincs vele gond. Ha nem illedelmes, akkor azt racionális szempontból kell megoldani. Éppen ezért nem vonom kétségbe, hogy ő jót akart, csak nem voltak meg az eszközei. Azt hit..