Tolvajriasztó kivilágított utcai szentélyek

Szűk sikátorszerű utcákban robogók elől kell elugrálnia a járókelőnek. De van, hogy autók elől is, ez nehezebb, mert maga a jármű is nehezen fér el. Egy kisebb téren egy tyúk és egy kakas kapirgál. Az ember azt hinné, hogy valahol Európától nagyon távol jár. De hol is? Lehet, hogy Dél-Amerika? Minden második utcasarkon, szinte minden harmadik épület aljában van egy kis szentély Jézussal, Máriával vagy szentképekkel.

Pedig ez Nápoly történelmi belvárosa, a Vezúv árnyékában, Rómától alig pár órányira. És valóban, ha túlteszi magát az ember a kezdeti kultúrsokkon (igen, itt előfordulhat ilyen, még olyan utazóval is, aki nem az Európán belüli idegenvezetett társasutazásokon szocializálódott), látszik: az állítólagos pizza szülővárosában járunk.

A házakhoz tartozó fogadalmi szentélyek pedig lenyűgözőek. Van, ahol pokolban égő figurák vannak egy üveg mögött, van, ahol egy szent életnagyságú szobra mellett kávéznak és dominóznak a nem is olyan öregek, és van ahol egy egyszerű feszületet vesznek körül a családtagok arcképei.

A közös bennük, hogy szinte mindegyik gondozott, szépen karbantartott (általában szebben, mint maga az épület). És van egy szokásos, vagy igaz vagy félig vagy nem eredettörténetük is: egy dominikánus szerzetes, Gregorio Maria Rocco a 18. században meggyőzte a királyt, hogy azon túl, hogy gondozóházat kezdjen építeni a szegényeknek, egy nagyon praktikus dolgot is kiagyalt.

Sikerült olajlámpásokat szereznie a kormányzattól, hogy kivilágítsák a szűk sikátorokat, hogy a tolvajok ne keserítsék meg még jobban a szegény negyedek életét. Persze a tolvajok is praktikusan gondolkodtak, szét is verték a lámpásokat.

Mi volt a válasz? A szerzetes meggyőzte a lakosokat, hogy állítsanak olajlámpásokkal kivilágított szentélyeket az utcákon, bízva benne, hogy a tolvajok elég vallásosak (vagy babonásak) ahhoz, hogy a szentélyekben már ne nyúljanak az olajlámpásokhoz.

DSCF3496
DSCF3090
DSCF3087
DSCF3088
DSCF3109
DSCF3099
DSCF3101
DSCF3094
DSCF3105
DSCF3113
DSCF3169
DSCF3114
DSCF3125
DSCF3180
DSCF3133

Forrás

Szólj hozzá!

Ezt olvastad már?

Lady Gaga felbontotta az eljegyzését

Két év járás és öt hónapnyi jegyesség után véget ért Lady Gaga és Christian Carino kapcsolata. Erről a People magazin számolt be, egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva, aki a lapnak azt mondta, egy ideje szakítottak mert már nem működött a dolog, de nincs szó különösebben nagy drámáról. Azt, hogy Gaga és Carino nincsenek együtt már a Grammy-díjátadó óta sejteni lehetett, az énekesnő ugyanis a férfi nélkül vett részt az eseményen. Ezt követően Valentin napon se posztolt szerelmes üzenetet a párjának, ahogy az instagramozók között szokás. Gagának egyébként ezt már a második felbontott jegyessége. Korábban Taylor Kinney-vel járt, akinek egy évig volt a menyasszonya mielőtt szakítottak volna.