Ötföldes bakancs, ami vonat

A képeslapok olasz tengerparti falvai kiszabadultak a festményekről, felépültek, és ráadásul még eredetiek is, semmi álmediterránság, pedig a Walt Disney rajzfilmekbe is lemásolhatták volna őket, mint a Neuschwansteini kastélyt.

Kies partvonal, meredek, teraszos kiképzésű szőlők, és a tengerhez leérő kis völgyekbe épült öt falu: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola és Riomaggiore.

Ez a Cinque Terre, azaz Öt Föld, Olaszország észak-nyugati partján, Genova és La Spezia között. Az ember elképzeli a szüreti felfordulást és melót. A pihenést előtte-utána. Olasz idill. Ide el kell jutni. Ezt látni és érezni kell.

És ezt elég sokan így gondolják. A 19. században megépült vasútvonal, ami eredetileg megtörte a falvak elszigeteltségét (és persze a hagyományos borgazdálkodás és halászat visszaszorulását is hozta) elképesztő mennyiségű turistát önt rá minden nap a falvakra.

Ettől még a színesre festett házak, a fekvés, a hangulat fantasztikus, és érdemes látni, de az idillre már ne számítsunk. Ezt a helyiek is tudják, mert Manarolában például a vasúti alagút tetején kialakított főtér korlátjának rácsaira kirakott fekete-fehér fényképekkel mutatják meg, milyen volt az élet régen.

O5A6508
O5A6517
O5A6511
O5A6515
MMF4033
O5A6528
O5A6509
O5A6510
MMF4028
O5A6514
O5A6524
MMF4066

Forrás

Szólj hozzá!

Ezt olvastad már?

Lady Gaga felbontotta az eljegyzését

Két év járás és öt hónapnyi jegyesség után véget ért Lady Gaga és Christian Carino kapcsolata. Erről a People magazin számolt be, egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva, aki a lapnak azt mondta, egy ideje szakítottak mert már nem működött a dolog, de nincs szó különösebben nagy drámáról. Azt, hogy Gaga és Carino nincsenek együtt már a Grammy-díjátadó óta sejteni lehetett, az énekesnő ugyanis a férfi nélkül vett részt az eseményen. Ezt követően Valentin napon se posztolt szerelmes üzenetet a párjának, ahogy az instagramozók között szokás. Gagának egyébként ezt már a második felbontott jegyessége. Korábban Taylor Kinney-vel járt, akinek egy évig volt a menyasszonya mielőtt szakítottak volna.