Fakókeselyűk kísérnek a Zöld Torokba

Számos túránkról számoltunk már be itt az Európa blogban, jártunk a sarkkörön túl, a Duna forrásánál, és volt részünk holdbéli hangulatú úton is. Ezúttal a felettünk elszálló keselyűk társaságában ereszkedtünk meredek sziklafalon. Mutatjuk is!

Van Spanyolországban egy csomó Costa, azaz tengerpart, ahová repülőszámra érkeznek a turisták: északon-nyugaton a Costa Brava, dél-keleten, Andalúziában a Costa del Sol és a Costa del Luz. És van egy hatalmas belső rész, hegyekkel, völgyekkel.

Andalúzia nyugati részén, a Costa del Soltól egy jó fakultatív programnyi távolságban vannak a volt andalúz határvidék fehérre meszelt falvai, a pueblos blancos, a hegyek között. Itt, a Zahara de la Sierra fehér falu közelében van egy völgy, amit Garganta Verdének hívnak, azaz Zöld Toroknak.

A mélyén, zöld erdőben az alámosott sziklafalak hatalmasan tornyosulnak az ember fölé, a képződmény neve nem véletlenül a Remetelak. Maga a túra jó felszereléssel és némi gyakorlattal nem túl nehéz, jól kiépített ösvény van, a nagyon meredek szakaszokon lépcsővel és nagyjából 300 méter szinttel az oda-vissza körülbelül 4 km-en.

Bejutni kicsit bonyolultabb, mert vagy 20-30 óriási fakókeselyű kíséri az ember útját a levegőben. Persze nem azért nehezítik meg az utat ezek a lenyűgöző madarak, mert lecsapnának rá, hisz dögevők, hanem mert itt fészkelnek a sziklaormokon és ezért nekünk kell vigyázni rájuk.

Az ösvény a költési időszak miatt csak október közepétől tavaszig nyitott a nagyközönség számára, és csak úgy, hogy előzetesen az erdészettől írásos engedélyt szerzünk be a közeli El Bosque-ban. Erre a bürokratikus körre is azért van szükség, hogy korlátozni lehessen a látogatók számát egy napon belül, de nagyon kedvesen intézték, rákérdezve, hogy megfelelő-e a bakancsunk, és ugye viszünk elég vizet. Nyilván, hát nem akarjuk megetetni a keselyűket!

Velvet 001
Velvet 002
Velvet 003
Velvet 004
Velvet 005
Velvet 006
MMF3654
Velvet 007
Velvet 008
Velvet 009
Velvet 010
Velvet 011
Velvet 014

Forrás

Szólj hozzá!

Ezt olvastad már?

Lady Gaga felbontotta az eljegyzését

Két év járás és öt hónapnyi jegyesség után véget ért Lady Gaga és Christian Carino kapcsolata. Erről a People magazin számolt be, egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva, aki a lapnak azt mondta, egy ideje szakítottak mert már nem működött a dolog, de nincs szó különösebben nagy drámáról. Azt, hogy Gaga és Carino nincsenek együtt már a Grammy-díjátadó óta sejteni lehetett, az énekesnő ugyanis a férfi nélkül vett részt az eseményen. Ezt követően Valentin napon se posztolt szerelmes üzenetet a párjának, ahogy az instagramozók között szokás. Gagának egyébként ezt már a második felbontott jegyessége. Korábban Taylor Kinney-vel járt, akinek egy évig volt a menyasszonya mielőtt szakítottak volna.