Az 1900-as években ezzel tesztelték Amerikában, elég okos- e a bevándorló

Az 1900-as években szó szerint több milliónyi ember érkezett bevándorlóként az ígéret földjének tartott Amerikába. Legtöbbjüket az Ellis-szigeten át engedték be, de csak egy érdekes vizsgálat után.

Howard kirakósa és egy tesztet végző asszony

A hatóság emberei nemcsak azt figyelték, hogy a beérkező ember honnan jött, mennyi pénze van, milyen egészségi állapotban van, rendben vannak-e a papírjai, hanem azt is, vajon gyengeelméjű-e, vagy sem.

Magyarországról érkezett család

Ezért minden jelentkezőnek ki kellett töltenie egy IQ-tesztet, és meg kellett csinálnia egy mai szemmel nagyon egyszerűen tűnő kirakóst. Az arcprofil tesztnek hívott fa játék során darabokból kellett kirakni egy mosolygó emberi arcot. Akinek ez nem sikerült, az szinte biztosan mentális beteg volt, vagy gyenge értelmi képességekkel vol megáldva, s őt nem engedték az országba lépni.

A teszt

A kirakós így si sokkal igazságosabb teszt volt, mint az írásbeli “vizsga”, amit a kultúrális különbségek vagy a nyelvtudás hiánya miatt sokan nem tudtak teljesíteni.

Bevándorlók várnak a sorukra a tesztnél

A szigeten dolgozó Howard A. Knox pszichológus figyelte ezt meg, s ő jött rá, hogy az IQ teszt kifejezetten igazságtalan is lehet, s ő szorgalmazta az általa kifejlesztett arcprofil tesztet: nem kellett hozzá angolul tudni, vagy egyemetet végezni.

Így nézett ki összerakva

Akinek nem sikerült a teljes arcot öt perc alatt kirakni, azt könyörtelenül visszafordították az óceán másik vége felé. Nem voltak olyan sokan, 1914-ben például egymillió bevándorlóból alig ezret utasítottak el gyengeelméjűségre hivatkozva.

Ezt a családot visszautasították, mert nem mentek át a teszten

Forrás: Múlt-Kor

Forrás

Szólj hozzá!

Ezt olvastad már?

20 kép, ami egyértelműen bizonyítja, hogy nem számít a bőrszín ha igazán szerelmes vagy

Valószínűleg mindenki megtapasztalta már élete során, hogy milyen az, ha szerelmes az ember. Pillangók a …