Sofőr nélküli, önvezető buszokat tesztelnek Bécsben

Salzburgban már letesztelték, jövőre pedig Bécs utcáin is láthatóak lesznek azok az önvezető autóbuszok, melyeket buszsofőr nélkül fog üzemeltetni a bécsi közlekedési vállalat (Wiener Linien).

Bécs külvárosában, Aspernben tervezik a buszokat működtetni, a projektet már idén nyáron elkezdik, de csak jövőre helyezik üzembe azt az első két buszt, amit egy francia cég, a NAVYA fog leszállítani az osztrák közlekedési minisztérium részére.

A projektben nem csak a minisztérium és a helyi közlekedési vállalat vesz részt, hanem a Siemens, valamint a TÜV Austria és egy mérnökiroda is, az AIT (Austrian Institute of Technology).

Egyelőre csak 11 utast tud majd szállítani az a két elektromos autóbusz, melyet tesztelni fognak, és mivel csupán két megálló közt fognak csak üzemelni, ezért egyértelmű, hogy a kezdeti cél nem a teljes buszhálózatra való kiterjesztése az önvezető autóbuszoknak, hanem a lakossággal való megismertetése ennek az alternatív, környezetbarát és megbízható közlekedési eszköznek.

Ha azonban az első buszokat jól fogadja majd a lakosság, akkor 2019-re már mindennapos látvánnyá válhatnak az önműködő buszok Bécs utcáin.

Forrás: Futurezone

Forrás

Szólj hozzá!

Ezt olvastad már?

1 órája jelentette be a rendőrség : Hatalmas fordulat a VV FANNI ügyben!

1 órája jelentette be a rendőrség : Hatalmas fordulat a VV FANNI ügyben! MEGTALÁLTÁK a …