Fantasztikus orvosi felfedezés: Spenótból hoztak létre emberi szívszövetet a tudósok

Ezt sem gondoltuk volna a spenótról: nemcsak egészséges főzeléknövény, de szerkezeténél fogva akár a szívizom pótlására is alkalmas lehet. Mutatjuk, hogyan.

A Worcester Polytechnic Institute laborjaiban folyó kutatás teljesen komoly: eddig a tudósok nem találtak megfelelő gyógymódot, pótlást a károsodott szívizomrészek helyére. A mesterséges szövetek előállításában elakadtak, még a 3D nyomtatással készült verziók sem voltak alkalmasak az apró hajszálerekkel átszőtt szövetek helyettesítésére.

A worcesteri kutatók ezért a spenótlevelekből kivonják a növényi sejteket, és a cellulót, érhálózathoz hasonlító vázat emberi sejtfürdőbe áztatják. Ahogy az emberi szövetek ránőnek a levél maradékára, kész is a mesterséges szövet, amin keresztül tud áramolni a vér. Ha minden jól megy, a jövőben az infarktuson átesett betegek elhalt szívizomrészeinél használhatják a spenótos módszert.

Forrás: Boredpanda

Forrás

Szólj hozzá!

Ezt olvastad már?

Szívfacsaró! Szörnyen megrázó vallomást tett Vajna Timi a közös babáról – ezt senki sem sejthette mostanáig….annyira sajnáljuk…

Vajna Tímea nem sokkal a férje halála előtt adott egy interjút Los Angelesben, amelyben őszintén …